Прометей несе людям вогонь

Прометей несе людям вогонь
Прометей несе людям вогонь

пятница, 15 ноября 2013 г.

Ва́льтер Скотт





Ва́льтер Скотт — англійський та шотландський  біограф і романіст. Найбільше працював у жанрі історичного роману. У своїх творах зумів створити надзвичайно реалістичні образи історичної дійсності.





Народження: 15 серпня 1771 р., Единбург, Велика Британія
Смерть: 21 вересня 1832 р.
Книги: Айвенго, Талісман
Фільми: Айвенго, Балада про доблесного лицаря Айвенго


Народився в Единбурзі в сім'ї адвоката Вальтера Скотта (1729—1799), його мати, Ганна Резерфорд (1739—1819), була дочкою професора медицини Единбурзького університету. У сім'ї з 12 дітей, вижило шестеро, Вальтер був 9-м. У ранньому віці перехворів дитячим паралічем, що призвело до атрофії м'язів правої ноги і довічної кульгавості. Незважаючи на фізичну ваду, вже у ранньому віці він приголомшував оточуючих жвавим розумом і феноменальною пам'яттю. Дитинство Скотта тісно пов'язане із шотландськими кордонами, де він проводив час на фермі свого діда в Сендіноу, а також у будинку свого дядька біля Келсо. У коледжі Скотт захопився альпінізмом, загартувався фізично, і здобув популярність серед однолітків як відмінний оповідач. Він багато читав, у тому числі античних авторів, захоплювався романами і поезією, особливо виділяв традиційні балади і оповіді Шотландії. У 1786 році Вальтер Скотт поступив на навчання до контори батька, а з 1789 по 1792 роки вивчав право, готуючись стати адвокатом. Разом зі своїми друзями організував в коледжі «Поетичне товариство», вивчав німецьку мову і знайомився з творчістю німецьких поетів. У перші роки самостійної адвокатської практики Вальтер Скотт їздив по країні, принагідно збираючи народні легенди і балади про шотландських героїв минулого. Він захопився перекладами німецької поезії, анонімно опублікував свої переклади балади Бюргера «Ленора». У 1791 році він познайомився зі своїм першим коханням — Вільяміною Белшес, дочкою единбурзького адвоката. Скотт п'ять років намагався добитися взаємності Вільяміни, проте дівчина зважила на Вільяма Форбса, сина заможного банкіра, за якого і вийшла заміж 1796 року. Нерозділене кохання стало для юнака сильним ударом: частинки образу Вільяміни потім неодноразово виявлялися в героїнях романів письменника. У 1797 році одружився з Шарлоттою Шерпантьє. У 1799 стає шерифом графства Селкерк, а у 1806 — секретарем суду. У 1830—1831 роках Скотт зазнає три апоплексичні удари і помирає у 1832 році від інфаркту.

1 комментарий:

  1. Lucky Club Casino Site Review - LuckyClub Live
    Lucky Club is the only place you can have real money gambling. With a huge selection of games and exciting sign up bonuses, Lucky Club is  Rating: 8/10 luckyclub.live · ‎Review by LuckyClub.me

    ОтветитьУдалить